Гърция спешно търси 5 млрд. евро

Депутатите одобриха строгите икономии в бюджета за следващата година

Автор: Атанас Христов

Гърция се бори за набиране на средства, за да се избегне неизпълнение на задълженията си по изплащане на дълг от 5 млрд. евро през тази седмица. Международните кредитори остават в задънена улица по въпроса как да се намали общия дълг на страната на фона на одобрения от парламента бюджет за 2013 г., в който са заложени строги икономии, пише FT.

Гръцките банки могат да осигурят само 3.5 млрд. евро от необходимите 5 млрд. "Ситуацията е доста сложна. Трябва да намерим остатъка от парите по друг начин", заявява водещ гръцки банкер.

Ако банките не успеят да намерят 1.5 млрд. евро чрез други форми на обезпечение, може да се наложи Гърция да използва резерва си от 3 млрд. евро, предназначен за рекапитализация на банките. Средствата са в Елинския фонд за финансова стабилност, поддържан от международните кредитори.

Мнозинството в гръцкия парламент одобри бюджета за следващата година, но Гърция продължава да чака следващия транш от 31.5 млрд. евро, който трябва да отпуснат международните кредитори на най-задлъжнялата страна в ЕС. Преди гласуването на бюджета хиляди демонстранти изразиха несъгласието си с икономиите.

Коментари: 0