Гърция взема от Siemens 170 млн. евро

Най-гръмкият корупционен скандал завърши с извънсъдебно споразумение, според което компанията ще плати на Атина исканато обезщетение заради обвинения в даване на подкупи за получаване на поръчки за телекомуникациите

Siemens да плати на гръцката държава 170 млн. евро заради корупционен скандал, реши парламента на Гърция. Освен това германският концерн се задължава да предостави още 260 млн. евро за инвестиции в страната. Споразумението предвижда компанията да плати в брой 90 милиона евро на гръцката държава и да се откаже от 80 милиона евро претенции към Атина.

Тоова решение бе взето от специална парламентарна комисия, която разследва "Скандала Siemens" и бе одобрено от гръцките депутати.

Скандалът гръчмна през 2004 г. когато станя ясно как германската компания е спечелила държавни поръчки за телекомуникационното осигуряване на летните Олимпийски игри в Атина. Предполага се, че от сделката тогава щетите за гръцката държава са за около 2 млрд. евро, а политици от две гръцки партии - ПАСОК и Нова демокрация са получили от шестима служители на компанията подкуп в размер на 57 млн. евро. Срещу парите те обещали да осигурят на фирмата изгодни договори за изграждане на електронната система за сигурност по време на Олимпиадата в Атина през 2004 г.

 

 

Коментари: 0