Гърция закрива държавните телевизия и радио

Целта на правителството е да спази изискванията на международните кредитори за съкращения в държавния сектор

180 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция възнамерява да спре временно дейността на държавното радио и телевизия ERT, предаде Асошиейтед прес. Целта на правителството е да спази изискванията на международните кредитори за съкращения в държавния сектор. Излъчването на телевизионния и радио сигнал на ще спре рано сутринта днес.

Персоналът на телевизията наброява 2 656 души. Хората ще бъдат уволнени, но всички работници ще бъдат компенсирани и в бъдеще ще могат да подадат молба за приемане на работа в нова корпорация, която ще бъде независима.

Правителственият говорител Симос Кедикоглу посочи, че служителите ще получат компенсации и компанията ще бъде отворена отново "възможно най-скоро", но не уточни кога. Кедикоглу описа ERT като "рай на разхищението" и не каза колко от служителите ще бъдат наети отново.

"ЕРТ е типичен пример за уникална липса на прозрачност и невероятно разхищение. И това приключва днес", подчерта правителственият говорител. Той отбеляза, че телевизията е финансирана с 300 млн. евро годишно, което струва от три до седем пъти повече от други телевизии, а персоналът е до шест пъти повече, докато гледаемостта й е наполовина на тази на една средностатистическата частна телевизия.

Гърция трябва да съкрати 15 000 души до края на 2014 г., 4000 от които трябва да бъдат съкратени в рамките на тази година. Гръцкият вестник "Катимерини" отбелязва, че се очаква служителите на ERT да протестират срещу правителствените планове.

Коментари: 0