Гърция започва да изкупува свои облигации

Стойността на операцията е до 10 милиарда евро

Националната дългова агенция на Гърция обяви, че е започнала програмата за доброволно изкупуване на облигации на страната на значително занижени цени, съобщава Financial Times.

В съобщение на агенцията се посочва, че притежателите на гръцки облигации може да ги продадат до петък. Те ще получат между 32,2% и 40,1% от номиналната им стойност. Стойността на операцията е до 10 милиарда евро. Това е и едно от условията за отпускането на поредния транш от спасителната помощ за Атина.

Междувременно гръцкият вестник Етнос съобщи, че предложенията за данъчна реформа са вече готови и че те включват 45-процентово облагане на годишните доходи, надвишаващи 26 000 евро.

По-рано имаше предложение за данък от 45% върху доходите над 48 000 евро. Но според новата скала, доходите на работещите и пенсионерите до 18 хил. евро ще се облагат с 21%, за доходите от 18 до 26 хил. евро данъкът ще е 26%, за всички суми над 26 хиляди евро налогът ще е 45%.

Същевременно се обсъжда и увеличаването на помощите за семействата с три и повече деца, и намаляването им за семейства с едно или две деца. 

Коментари: 0