HTC показа разочароващи с финансови резултати

За четвъртото тримесечие на 2012 г. тайванската компания е спечелила чисто едва 35 млн. долара

84 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Тайванският производител на смартфони HTC не оправда очакванията на анализаторите и през четвъртото тримесечие на 2012 г. отчете 91% годишен спад на печалбата. Компанията продължава да губи пазарен дял за сметка на Apple и Samsung, чиито продажби не спират да растат.

Неодитираният финансов отчет за периода октомври - декември показва, че технологичната компания е спечелила чисто едва 1 млрд. тайвански долара (34.48 млн. долара). Година по-рано печалбата беше T$11.02 млрд.

Анализаторите на Reuters очакваха чистата печалба да бъде поне T$1.47 млрд. Според тях обаче 2013 г. ще е повратна за HTC, тъй като ефектът от приложените нови маркетингови стратегии ще дадат ефект тази година.

"Първото тримесечие на 2013 г. ще бъде по-добро за HTC от четвъртото на 2012 г., което беше наистина лошо", коментира за Reuters Бърди Лю, анализатор в  Daiwa Capital Markets. "Може да се окаже, че HTC не е стигнала дъното през 2012 г., ако новият модел M7 разочарова с продажбите през тази година", добавя той.

Очаква се тайванската компания да пусне модела за продажба в първите месеци на 2013 г. Първоначално плановете бяха той да се появи на пазара през февруари, но беше отложен за след март.

"Новият телефон може да даде предимство за един или два месеца, преди Samsung да пусне своя Galaxy S4 през април. Предимството обаче няма да е задълго, защото е трудно да се бориш със Samsung", смята Лю.

Общите приходи на HTC за четвъртото тримесечие на 2012 г. възлизат на T$60 млрд., което съвпада с прогнозата на самата компания. През третото тримесечие продажбите бяха за T$70 млрд.

Подкрепи Economic.bg