Хапче увеличава печалбите на трейдърите

26 търговци в ролята на опитни мишки

Автор: Стилиян Гребеничарски

Компанията TrueBrain Inc. е провела експеримент сред група търговци на ценни книжа, с цел да изследва влиянието на неин продукт върху доходността на тяхната търговия, пише Bloomberg.

Опитът е иницииран от група търговци, свързани със Sang Lucci Capital Partners, които се опитват да подобрят „софтуер”, неглижиран от мнозина: човешкият мозък. В период от една седмица през изминалия месец те са приемали добавка, стимулираща силата на познавателните способности на мозъка. В този период трейдърите са извършвали обичайните си работни операции на тренировъчна платформа, докато мозъчната им активност е била записвана с електроенцефалограф.

Служителите на Sang Lucci са провеждали две сесии от 90 минути симулирана търговия, след което са отговаряли и на въпроси. Преди всяка от сесиите са приемали хапче - веднъж стимулант и веднъж плацебо таблетка.

Вместо да разчита на широкоразпространеният в енергийните напитки кофеин, продуктът съдържа пирацетам – ноотропик, целящ да подобри мисловната дейност, както и рибено масло. Сместа е създадена от невролога Андр юХил от Университета на Калифорния, Лос Анджелис и Кристоф Михел от Университета в Женева. Според учените, витамините, минералите и аминокиселините, които добавката съдържа, подобряват поотделно работата на мозъка, но досега обстойни изследвания на общото им влияние не са провеждани.

От Sang Lucci съобщиха, че учените все още анализират данните от 26-те доброволци, подложили се на експеримента, а в бъдеще може да се проведе ново изследване с двойно повече участници.

Коментари: 0