Хората на Джон Кери поемат украинския газодобив

Такива назначения не означават ли, че САЩ лицемерничи относно борбата с корупцията, пита експерт

Time за лошия пример

304 ~ 2 мин. четене

Освен сина на американския вицепрезидент Джо Байдън, и няколко сенатора, близки до държавния секретар Джон Кери, влязоха в борда на голяма украинска газодобивна компания Burisma Holdings. Едно от водещите щатски списания Time критикува подобни назначения в новата Украйна, където борбата с корупцията трябва да е приоритет.

На 20 май 2014 г. за лобист в компанията е назначен Дейвид Лехтър – бившият началник на сенатския секретариат на Джон Кери. Според изданието това означава, че за украинската компания работи „мощен екип от разполагащи с политически връзки американци”.

В този екип влезе и Девън Арчър – специалистът по търсене на финансирането за политици-демократи, който бе съветник на Кери по време на предизборната му кампания от 2004 г. Арчър и Байдън-син имат съвместни бизнес проекти с доведения син на Джон Кери – Кристофър Хайнц.

Лоурънс Пачеко от ПР-агенцията FTI Consulting коментира пред Time, че синът на Байдън „както и всички членове на борда на директорите се занимават със стратегическо ръководство, а не със  взаимодействие с администрацията на президента Барак Обама”. Според него контактите с чиновниците във Вашингтон се занимава лобистка фирма на лейтър ML Strategies.

Същевременно цяла група сенатори на САЩ напоследък настоява за увеличаване на американски инвестиции в енергийния сектор на Украйна. На 27 юни те изпращат писмо до Обама с предложение да се заделят за тази цел още 40 млн. долара. Помощникът на инициатора на писмото Едуард Марки обаче опроверга Байдън-син или лейтър да имат отношение към това.

Според официални документи Burisma Holdings е собственост на кипърска компания Brociti Investments Limited, която контролира бившият украински министър на енергетика от времето на Виктор Янукович Николай Злочевски.

„След като зае поста в Burisma, Байдън-син по собствено желание се оказа в епицентъра на конфликта САЩ – Русия, която в момента доставя в Украйна лъвския дял от потреблението на газа. И белият дом, и държавите от Европейския съюз (ЕС) напоследък подчертаваха стратегическата си заинтересованост в това да направят Украйна по-малко зависима от Русия”, пише авторът на Time Maйкъл Шерър.

„Когато Хънтър Байдън се настани на нова работа, баща му, вицепрезидентът Джо Байдън, не спря да бъде в администрацията на Обама специален пълномощник за Украйна. Юридически норми, забраняващи на Хънтър да работи в компанията, върху която могат директно да окажат влияние политическите решения на баща му, не съществуват. Белият дом продължава да настоява, че върху вицепрезидента работата на сина му не влияе по никакъв начин”, каза той.

Въпреки това, според старшия научен сътрудник на Центъра за стратегически и международни изследвания Ед Чоу, подобната „комбинация не е в полза на САЩ, при положение, че се опитваме да обясним на украинците как трябва да се отърват от корупцията и особени условия за особени хора”. „Назначенията в Burisma няма ли да еса противоречив сигнал, който показва, че представителите на западни държави лицемерничат?”, пита реторично той за очевидния конфликт на интереси.

Подкрепи Economic.bg