Хората са изненадани с по-високи сметки за ток през август

БСП и ГЕРБ влязоха в спор за цените на електроенергията и ефективно ли е понижението от 5%, което потребителите вече трябва да отчетат в сметките си

236 ~ 2 мин. четене

От 1 август цената на електроенергията за битовите потребители беше намалена с около 5%. Репортаж на bTV обаче показва, че много потребители са неприятно изненадани от по-високи сметки за ток през август. От ЧЕЗ обясняват, че това може да се дължи на по дългия отчетен период, но следващият месец той ще бъде по-кратък и следователно сметката - по-ниска.

БСП и ГЕРБ влязоха в спор за цените на електроенергията и ефективно ли е понижението от 5%, което потребителите вече трябва да отчетат в сметките си. Редица потребители не отчитат по-евтина услуга, дори съобщават за повишаване и в дневната и в нощната им тарифа.

Явор Куюмджиев от БСП посочи механизма на новите фактура с изваждане на трите добавки, въведени от ГЕРБ. "За зелена енергия, невъзстановими разходи и кафява енергия. Тези три добавки ГЕРБ ги въведоха, а ние ги махнахме. В момента се изчислява сметката по-различно и клиента два пъти годишно ще получи разбивка на енергията си", коментира той. По думите му така хората ще разбират потреблението им от къде идва и на каква цена. "Важно е, че при еднакво потребление ще се плаща по-малко", заяви той.

Куюмджиев категорично отрече да се чака ново поскъпване на тока въпреки сигналите от ЕРП-тата, че им предстоят нови разходи. "Няма да има ново увеличаване на тока догодина. От 1 юли беше понижена след ребалансиране на електроенергията".

Според Делян Добрев липсите в енергетиката е 350 млн. лв, които ще трябва да се компенсират. "Експерти твърдят и за 2 млрд. лв, които се трупат." Неизбежно ще се увеличи тока от юли догодина, смята той.

"Вие обещавахте тези три разхода няма да ги има, а сега тия три реда ги сляхте с първия ред, да не ги виждат хората." Така бившият енергиен министър обясни промените в сметките и изваждането на трите добавки. "Сега хората не знаят колко плащат по трите показателя и няма никаква прозрачност на сметката, което е много случаи е по-висока", коментира Добрев.

Според левицата ако действително има нарушаване на новите цени, то виновните ще бъдат наказани. "Добрев обаче е изумителен популист. Налага мнението, че всички сметки са по-високи. Важна не е сметката, а потреблението", обвини Куюмджиев и призова гражданите да пращат сигнали ако се усъмнят. "Вероятно ще извикаме ЕРП-тата в парламента и ще ги питаме за системна грешка", добави той. Представителят на БСП уточни и че август спрямо юли не е коректен период за отчитане, тъй като повечето компании имат период на засичане на сметките в двата месеца.

Подкрепи Economic.bg