Хърватия започва да облага църквите и спортните клубове

Министърът на финансите Славко Линич се опитва да свали бюджетния дефицит до нива на ЕС

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министърът на финансите на Хърватия Славко Линич (на колажа) внесе инициатива в парламента за данъчно облагане на нестопански организации, съобщават днес медиите в Загреб. 

В проектозакона се предвижда данъци да плащат и църквата и спортните дружества, които досега са били освободени от тях. Това са поредни налози, обявени от министър Линич – наскоро му се наложи да обяви и нови данъци за 2015 г. и 2016 г., конкретно върху недвижимите имоти, лихвите върху спестяванията и капиталовите печалби. 

Агенция France Presse припомня, че Хърватия обеща да вдигне данъците и да намали разходите, за да изпълни целта за дефицита на Европейския съюз (ЕС). В края на януари обаче властите на страната предупредиха, че това вероятно ще навреди на слабия растеж, очакван тази година.

Оттогава кабинетът на Зоран Миланович се опитва да увеличи приходите в бюджета с 4.7 млрд. куни (614 млн. евро) тази година чрез промени в пенсионната система и печалбите на обществените фирми. „Целта е да се постигне определения от ЕС дефицит от 4.6% от БВП”, заяви тогава Славко Линич.

Икономиката на балканската страна е в рецесия, както бе през голяма част от последните пет години.  Линич представи коригирания бюджет за 2014 г., както и тези за следващите две години, за да постигне фискалните цели, определени от ЕС. Страната трябва да намали дефицита до 3.6% от БВП през 2015 г. и да се върне до тавана на ЕС от 3% през 2016 г.

Подкрепи Economic.bg