Българска авиокомпания се готви за полети до САЩ

Компанията планира да превозва пътници по 3 пъти седмично

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Българска авиокомпания чака разрешение от американската администрация за директни полети от България до САЩ. Компанията планира да превозва пътници по 3 пъти седмично. Това обяви директорът на Би Ейч Ер Янко Иванов, съобщи вестник "24 часа".

Разрешенията, които Би Ейч Ер чака са свързани със сигурността на пътници и на каргото, за което трябва техника и на летището. Проучванията на авиокомпанията показват, че у нас има голям интерес за директни полети до САЩ. До 1999 г. българите летяха директно от София до Ню Йорк.

Междувременно шефът на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов каза, че след 2017 г. е възможно българските авиокомпании да наемат чужди пилоти заради пенсиониране на много от нашите. По думите му обучението на един пилот струва 40 хил. евро и подобна сума не е по бюджета на българските домакинства. Асоциацията настоява да дава стипендии, за да покрие поне половината от сумата.

Към настоящия момент самолетите, с които разполагат българските компании са 45. Браншът се е справил с кризата. През 2008 и 2009 г. имало спад от 10%, който е преодолян, а за миналата година се отчита ръст от 5.8% на превозените пътници.

Станкулов обясни още, че чартърните полети са само четири месеца в година. "За да имат приходи, половината от самолетите на нашите авиокомпании летят в чужбина през зимата, а 1/3 от тях са навън през цялата година. Това означава, че са конкурентноспособни и доказват себе си на чуждите пазари", добави той.

Подкрепи Economic.bg