И Финландия дава "заден" за санкциите срещу Русия

Украйна е неуправляема, страните трябва да спазят Женевското споразумение, призова външният министър Ерки Туомиоя

Неутралитет

Автор: Николай Марченко

Неутралната Финландия е поредната държава в Европейския съюз (ЕС), която постави под въпрос икономическите санкции срещу съседната Русия покрай нахлуването й в Крим, стана ясно днес.

Министърът на външните работи на скандинавската държава Ерки Туомиоя заяви, че „ситуацията в Украйна е неуправляема и нови санкции против Русия няма да разрешат ситуацията“.

„В Украйна действат сили, които не се подчиняват нито на Москва, нито на Киев. Надявам се, че Русия ще се въздържи от военни действия и ще се опита да разреши ситуацията по мирен път“, заяви финалндският дипломат No1, цитиран от агенция РИА Новости.

Той подсети, че Москва и Киев трябва да спазват Женевското споразумение за деескалацията на конфликта в източната част на страната – Донецка и Одеска области. „В момента е необходимо в Украйна да се започне национален диалог, както бе уговорено в Женева”, заяви Ерки Туомиоя.

Междувременно, Финландия е сред страните, с които още от времето на Втората световна война (1940 г.) има териториални спорове с Русия, но предпочита да не повдига въпроса, предвид демилитаризираните си въоръжени сили. 

Коментари: 0