Беларуските туристи компенсират спада на украинските в "Албена"

10% по-малко украинци ще дойдат в курорта този сезон, отчете изпълнителният директор Красимир Станев

Автор: Economic.bg

Няма съществен отлив на туристи заради кризата в Украйна, коментира изпълнителният директор на к.к. „Албена” АД Красимир Станев, цитиран от Дарик радио. 

Според топмднижъра, в курорта ще почиват около 10% по-малко летовници от Украйна, но пък те се компенсират от ръст на туристите от Беларус. Той поясни, че днес в Албена са пристигнали два автобуса с представители на туристически агенции от Украйна. „Украинците обаче представляват едва 10% от общото количество на т.н. руски пазар, възлизащ на над 35 000 души за сезон“, успокои Станев.

Първите руснаци пък щели да пристигат масово с чартъри в края на май: „В момента идват само гости, които имат свои жилища тук и агенти, които ще продават почивки“. Той поясни, че ситуацията е поносима и засега няма място за сериозни притеснения. „Разбира се, не се знае какво ще стане в близко време, във всички случаи военните действия влияят негативно на туризма като цяло”, заяви Красимир Станев. 

От думите му стана ясно, че по-малко напоследък са и почиващите от Германия. „Няма удължен сезон, откакто намаляха германските туристи. Като цяло, те идват първи и си отиват последни. Месец май общо взето е празен”, каза още Красимир Станев.

Но шефът на „Албена“ АД смята, че курортът има с какво да се похвали. „В края на май в Албена и района започват снимките на индийски филм, като се очаква екипът от Боливуд да пристигне около 23 май и да остане около два месеца“, обясни той.

Също така според Станев е важно, че на 1 юни отваря врати новият африкански ресторант, който се намира в обновения бар „Ганвие” на плажа. На 6 юни пък започва медийният фестивал, който тази година отбелязва 20 години от създаването си.

Според него са вложени нови капитали в инфраструктурата на курорния комплекс. „400 000 лв. са инвестирани на плажната ивица по договора за концесия в спасителни съоръжения, лодки, нови чадъри и др.“, съобщи още Станев. Още две нови плажни библиотеки ще заработят от началото на юни до хотелите „Боряна” и „Калиакра”, с което заемните за книги ще станат общо три.

Закъснява обаче пускането в експлоатация на голямата атракция на Албена това лято – аквапарка. Вместо от 1 юли, той ще заработи вероятно от 1 август 2014 г., стана ясно още от думите на шефа на курорта.  

Коментари: 0