Москва притиска Киев да плати през май газа за юни

Не виждаме основания за преразглеждане на цените, казва министърът на енергетиката Александър Новак

На газовия фронт нищо ново

Автор: Николай Марченко

Газовата война между Москва и Киев продължава на фона на въоръжения конфликт в Източна Украйна. Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак е отказал да обсъжда цената на природния газ с Украйна, информира агенция Интерфакс.

Припомняме (вижте "Свързани новини"), че Кремъл отмени отстъпките в цената на газа за новите власти на Украйна и в момента от националната компания "Нафтогаз" трябва да плащат по непоносимата за тях пазарна тарифа от 485 долара за кубик. 

Въпросът за цената е бил повдигнат от украинската страна по време на тристранната среща Русия- Украйна-ЕС във Варшава в петък, посветена на газовия въпрос. Според него Киев не може едностранно да преразглежда цените за доставките на газа от Русия: „Ние, като цяло, не искахме този въпрос да се обсъжда на дадените консултации, понеже считаме, че няма основания за това“.

Той припомни за подписания по времето на Юлия Тимошенко и веднага след газовата криза отпреди 5 години договор между „Газпром“ и „Нафтогаз“. „В момента действа договорът от 2009 година, според който цената на газта се определя по формула, свързана с цената на петрола. Между другото, министърът на енергетиката и въгледобива на Украйна Юрий Продан потвърди действието на този договор”, заяви Новак.

На всичкото отгоре, шефът на руското енергеийно ведомство постави ултиматум на властите в Киев. Според него доставеното през април 2014 г. синьо гориво трябва да бъде платено вече на 7 май, като в противен случай на 16 май „Газпром“ ще поиска да се платят предварително количествата за юни, допълва на свой ред BBC Russian.

Коментари: 0