И Финландия не иска България и Румъния в Шенген

Според правителството двете държави са "прекалено корумпирани и не живеят според върховенството на закона"

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финландия ще блокира присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство. Това е становището на правителството и парламента, според които двете страни са "прекалено корумпирани и не живеят според върховенството на закона".

"България и Румъния бяха приети прекалено лесно в ЕС", каза вътрешният министър на Финландия Пайви Расанен. "Има прекалено много въпроси, които бяха оставени без отговор", добавя тя.

Неприятната новина идва точно преди срещата на вътрешните министри от държавите-членки в ЕС. Двудневната среща ще започне на 7 март в Брюксел.

Това е поредният удар срещу България и Румъния в посока присъединяване към зоната за свободно придвижване. Вчера германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих предупреди, че ако двете страни се опитат да получат подкрепа за присъединяването си към Шенген, ще се сблъскат с германското вето.

Двете страни са кандидати за зоната, свободна от граничен контрол, още от приемането им в ЕС през 2007 г. През 2011 г. Европейският парламент даде зелена светлина на София и Букурещ, но до членство така и не се стигна, защото някои страни, включително и Холандия, се обявиха против заради съмненията в корупция.

Подкрепи Economic.bg