Правителството решава за концесията на жп гара Пловдив

Инвестициите, които бъдещия концесионер ще направи, са в размер на 11.2 млн. лв

156 ~ 1 мин. четене

Кабинетът в оставка на Бойко Борисов ще вземе решение за концесията на Централната жп гара в Пловдив. Това ще се случи днес, на редовното заседание на Министерския съвет. Инвестициите, които бъдещия концесионер ще направи за срока на концесията, са в размер на 11.2 млн. лв, като за първите четири години вложенията трябва да са 9.85 млн. лв.

Концесионерът ще изпълнява дейности за благоустройство, хигиена и обществен ред, охрана и безопасност, информационно обслужване и други. Гаровият комплекс ще придобие облика на многоцелеви център за услуги с преустройване на съществуващото комуникационно съоръжение в комплексен транспортен възел, осигуряващ различни по вид транспортни услуги. Ще се акумулират необходимите инвестиции както за модернизация и разширение на съществуващия сграден фонд, прилежащата инфраструктура и прилежащите съоръжения, така и изграждането на нови подобекти.

Размерът на годишните концесионни плащания ще е съставен от две части – фиксирана и променлива. През първите четири години фиксираната част е 290 хил. лв. годишно. След този срок тя става 412 хил. лв, като на всеки три години ще се индексира с общия инфлационен индекс на страната по данни на НСИ с натрупване за периода. Променливата част е в размер на 16% от нарастването на общия размер на брутните приходи от всички дейности за текущата година и надхвърлящи базовите приходи от 1.81 млн. лв. Върху сумите на концесионните плащания се дължи ДДС.

Подкрепи Economic.bg