И Плевнелиев бойкотира Украйна

Президентът се присъедини към другите европейски лидери, които протестират срещу нарушенията на човешките права в страната

Росен Плевнелиев няма да участва в срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа, насрочена за 11 и 12 май в украинския град Ялта, съобщи външният министър Николай Младенов в Twitter. По този начин Българският президент се присъединява към останалите европейски лидери, които по различен начин решиха да бойкотират страната – като отказаха присъствие на срещата или че няма да посетят европейското първенство по футбол, което ще се проведе в страната.

Президентството още не е публикувало официално съобщение, но пред БНР говорителят на Плевнелиев Мария Иванова обясни, че решението е било взето отдавна и една от причините е състоянието на човешките права в страната.

Президентите на Германия, Хърватия, Чехия, Словения, Австрия, Италия и Естония вече съобщиха, че са решили да не участват във форума в Ялта заради отношението на украинските власти към бившия премиер на страната Юлия Тимошенко. Обвиненията към местните власти са, че процесът срещу нея е политически, което беше допълнително изострено заради предполагаем побой над бившия украински премиер в затвора.

Коментари: 0