И TV7 спира сигнала към „Булсатком“

Телевизията отхвърли предложението, каналите й да бъдат разпространявани в отделен пакет от "Булсатком"

256 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

От TV7 съобщиха, че не са успели да стигнат до споразумение по договора си със сателитния оператор "Булсатком". Телевизията спира излъчването на програмите си ТV7 и Super7 към оператора от 0:00 часа на 12 януари. Днес от "Булсатком" изпратиха предложение до изпълнителния директор на ТВ7 Николай Бареков, в което оператора предложи да разпространява каналите TV7 и "Super 7" в отделен пакет срещу такса, 35% от която да остава за телевизията.

Предложението беше отхвърлено от медията. „От началото на годината излъчваме програмите на ТV7 и Super7 към "Булсатком" безплатно в интерес на зрителите ни, за да не губят достъпа си до качествена публицистика и обективни новини. От позицията си на монополист "Булсатком" налага едностранно неизгодни за телевизията условия. Затова ние сме принудени да защитим авторските си права и труда на работещите в медиите ни", гласи становището на TV7.

Медията препоръчва на зрителите си "да потърсят коректните кабелни оператори, за да продължават да гледат програмите на ТV7 и Super7". "Защото въпреки изнудването от страна на "Булсатком", ние ще продължаваме да работим за вас и да предлагаме все по-качествени и разнообразни новини, публицистика и забавни предавания", подчертават от TV7.

Днес Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО излезе с нарочна декларация, в която се казва, че "телевизиите се борят да променят един порочен модел на работа между част от разпространителите и медиите".

Кабелни и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80% от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на нови български сериали, предавания, холивудска продукция, спортни събития и други. Според данни на членовете на АБРО, платформени оператори отделят за телевизиите под 20% от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците стигат до 50 на сто, се казва в декларацията на АБРО.

Свое становище днес излезе и Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО). В него се изразява безпокойство от разразилата се публична война между оператори и доставчици на съдържание с голямо влияние в обществото. "Докато се води битка между най-големите доставчик на съдържание и сателитен оператор, на пазара на кабелни телекомуникации се прилага политиката "разделяй и владей", чиято цел е поетапно и тихомълком да се постигат корпоративни цели в ущърб на хиляди потребители", казват от своя страна АБКО.

Подкрепи Economic.bg