Икономическото доверие в Еврозоната се повишава през юни

Индексът достига 91.3 пункта, което е най-високото ниво в региона от май 2012 г.

100 ~ 1 мин. четене

Индексът на икономическото доверие в Еврозоната за месец юни се повиши до 91.3 пункта от 89.5 пункта през май, съобщава Bloomberg. Прогнозите бяха за по-умерено подобрение до 90.3 пункта. Това е най-високото ниво на икономическо доверие в региона от май 2012 г., но все още този важен индекс остава под неговото средното дългосрочно ниво от 100 пункта.

Индексът за Германия се повишава с 1.1 пункта, в Испания с 2.5 пункта, в Италия с 1.7 пункта, във Франция с 1.3 пункта и в Холандия с 0.9 пункта, показват данните.

Данните са индикация, че в скоро време бизнесът може да повиши разходите и инвестициите и по този начин да помогне за измъкване на еврозоната от най-продължителната рецесия от Втората световна война насам.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги вчера съобщи, че кредиторът ще продължи да прилага разхлабената монетарна политика колкото е необходимо. Миналата седмица обаче финансовите пазари по света регистрираха сериозни спадове заради предупреждението на председателя на Федералния резерв в САЩ, че институцията скоро ще започне да отдръпва стимулите за икономиката.

Подкрепи Economic.bg