Повече пари за животновъди и зеленчукопроизводители

Годишният таван на субсидията на стопанство ще бъде 150 хил. евро, припомни Димитър Греков

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Голям процент средства за подпомагане на животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарството е успяла да извоюва България, похвали се министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Той поясни, че споменатите производства до този момент получаваха едва 3.5% от годишните директни плащания, но тези средства вече са увеличени на 13%.

Той обясни, че след 2014 г. таванът на годишните плащания, който е повишен до 13%, е с 3% над първоначално исканото. Други 2% ще се заделят само за производителите на протеинови култури, поясни Димитър Греков.

Земеделският министър увери земеделски производители, че споразуменията, които са постигнати на срещата на Съвета на министрите в Люксембург дават на земеделците една година отсрочка, така че да успеят от 2015 г. да прилагат и задължителните агроекологични мерки, наложени с бъдещото законодателство.

Друго важно решение, което засяга сектора е въведеният таван на плащанията. "Решихме годишният таван на субсидията на стопанство да бъде 150 хил. евро. По решение на всяка държава членка след този таван субсидиите ще се намаляват, без да има процент в орязването. Първоначалното предложение на Европейската комисия беше за прогресивно намаляване на тези плащания за субсидиите между 150 хил. и 300 хил. евро", поясни още Греков.

Като сериозно постижение Димитър Греков посочи и голямата подкрепа за младите фермери на възраст под 40 години. "Те ще получават допълнително по 25% към директните плащания. Целта е да се привлекат млади хора в селското стопанство", каза земеделския министър, който откри жътвата в село Хърсово, Разградска област.

Подкрепи Economic.bg