Германци ще произвеждат дървесина за яхти до Павликени

Очаква се през есента да бъдат засадени уникални финодървесни видове като бяла акация, черница, череша и черен орех

4094 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Германската компания „Лигнум Холдинг” ще произвежда дървесина за направата на яхти и музикални инструменти, в Павликенското село Сломер. Компанията е наела 440 дка пустеещи земи от павликенското кметство, съобщи кметът на Павликени Емануил Манолов. По думите му териториите са отдадени под наем на дружеството за период от 25 години.

Очаква се през есента да бъдат засадени уникални финодървесни видове като бяла акация, черница, череша и черен орех. В момента върху почвата вече се прави геодезическо третиране. Манолов обясни, че инвеститорът ще се съобрази с местата, където има пътища или чешми, и ще осигури достъп до тях, както и че ще оправи всички полски пътища.

”По договор на всеки 100 дка се разкриват 12 работни места, а по време на кампания по добив те достигат до 25-30”, обясни още Емануил Манолов, цитиран от вестник „Борба”. Той допълни, че ефект от засаждането на дървесните видове ще има и върху пчелините.

Според технолозите на фирмата плантацията в Сломер ще включва и изключително редките скъпи дървесни видове хималайски и атласки кедър и скоруша.

Подкрепи Economic.bg