Щети за 40 млн. евро от протестите в Турция

Търговците и занаятчиите в страната са най-засегнати

3581 ~ 1 мин. четене

Протестите в Турция около истанбулския парк “Гези” са нанесли щети в размер на над 100 млн. турски лири (40 млн. евро), съобщи кметът на Истанбул Кадир Топбаш.

Посочената сума на финансовите загуби включва и щетите, понесени от занаятчиите, уточни Топбаш. Председателят на Истанбулската асоциация на камарите на търговците и занаятчиите Фаик Йълмаз също заяви, че именно търговците и занаятчиите са понесли най-много щети от протестите. По думите му в района на площад “Таксим”, където се намира паркът “Гези” има 5000 търговци.

“Повечето хора мислеха, че имаме за цел да построим нов търговски център. Такъв план обаче няма. Цялата работа беше за регулиране на пътното движение”, каза Топбаш. По думите му проектът за парка “Гези” е включвал изграждане на градски музей и художествена галерия.

Междувременно масовите антиправителствени протести в страната продължават. По време на протестите в Анкара и в сряда вечер полицията е използвала сълзотворен газ. Днес асоциация за закрила на децата обяви, че 300 деца са били задържани в ареста, а едно е било ранено от куршум при действията на полицията срещу протестиращите.

По официална информация четирима души са загинали по време на протестите в Турция досега, като един от тях е полицай. В същото време, броят на ранените вече достига 7500 души.

В социалните мрежи пък продължава разискването на темите за полицейското насилие и опитите на правителството да контролира подобни платформи.

Подкрепи Economic.bg