Илиян Василев: Димна завеса за "Южен поток"

Бившият посланик в Москва призовава Министерски съвет да спре проекта по член 107 от Конституцията, който отменя разрешителното за строеж на МРРБ

Коментар

Илиян Василев: Димна завеса за
232 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Думите на служебния министър Васил Щонов за прекратяване на всякакви дейности по газопровода „Южен поток“ са поредна димна завеса с адресат Брюксел. Вероятно разртаботени в някоя PR-лаборатория. Това коментира на стената си в социалната мрежа Facebook бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

„Тези думи на министър Щонов нямат никаква стойност - защото той няма пряка власт над компанията Южен поток България, нито по отношение на изпълнителите по договорите в нея. Самият факт, че там, където има власт - да спре увеличението на капитала, той не е направил нищо, а капиталът е увеличен, го потвърждава“, коментира дипломатът.

Според думите му схемата е същата като по време на предшественика му в МИЕ Драгомир Стойнев. „Бившият премиер Пламен Орешарски публично се кълнеше, че спира “Южен поток”, но не предприе нищо конкретно и обвързващо. Димна завеса зад която истинската работа продължава - по андрешковски”, категоричен бе Илиян Василев.

Според думите му единственото действие, които има смисъл и тежест, е решение на Министерски съвет (МС) по чл.107 от Конституцията за отмяна на заповедта на ексминистър на регионалното развитие Екатерина Терзиева във връзка с поетия ангажимент на министър председателя към ЕК да спре работата по проекта. Припомняме, че за прилагане на същия член от Конституцията миналата седмица пледира в обръщение до МС през медиите и лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Според Илиян Василев в момента има само две различни вариации: “Отмяна на заповедта, отмяна на предварителното й изпълнение или замразяване на всички действия, но не със словесни тиради от премиери и министри, а чрез акт на Министерски съвет, докато тече процедурата от “Южен поток“ и не е съгласувано разрешение за опериране на газопровода“.

Дипломатът е на мнение, че шефът на енергийното ведомство най-вероятно не е бил в течение с проекта. „Действието на министър Щонов няма никакви последствия по отношение на заповедта на Терзиева - керванът си върви. Допускам, че министъра не е запознат и са го подвели, но е прекалено прозрачна схемата. Принципът е следете парите, не думите”, категоричен е експертът.  

Коментари: 0