10 от най-жестоките лидери в историята

Тези владетели са били причина за смъртта на хиляди, дори милиони хора по света

10 от най-жестоките лидери в историята
6572 ~ 4 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Владетелите, включени в класацията са управлявали по различно време, но общото между тях е, че са били причина за нещастието и смъртта на много хора. Класацията е създадена не само на база информация за броя не жертвите на всеки един от владетелите, но и на жестокостите, които са проявявали спрямо собствения си народ и чуждите народи. Изданието World Interesting Facts представя 10 от най-жестоките лидери в историята на света. 

10. Атила, вожд на хуните

Атила е бил вожд на хуните от 434 до 453 година. Неговата империя се простирала от Германия до река Урал и от река Дунав до Балтийско море. Атила бил познат в по-голямата част от Западна Европа като пример за жестокост и алчност. След успеха му от похода в Персия през 441 г., Атила се окуражил да атакува на запад. Той преминал в Австрия и Германия, изтребвайки всички хора по улиците с невъобразима жестокост и варварщина, карайки ги да се присъединят към армията му. Атила умира през 453 г. Според някои източници той получил силен кръвоизлив от носа в нощта след поредния си брак. Други казват, че е бил убит с нож от новата си съпруга. 

9. Максимилиан Робеспиер

Максимилиан Робеспиер е лидер на Френската революция и негово е искането да бъде убит кралят.  Той е главно действащо лице зад новото жестоко френско правителство. От терора и масовите екзекуции пострадали между 18 500 и 40 000 души. За действията си Робеспиер е обезглавен през 1794 г. без съдебен процес.

8. Рухолах Хомейни

Аяталох Рухолах Хомейни е ислямски религиозен водач на Иран в периода 1979 - 1989 г. Той вкарал режим, който задължава всички да спазват строго религиозния дрес код. През 1988 г. Хомейни наредил  на съдебните власти да съдят всеки ирански политически затворник и убил всички, които не се разкйват за дейността си против режима. В затвора са били избити хиляди хора. Хомейни умира през 1989 г. на 86-годишна възраст от рак.

7. Амин Дада

Амин Дада е бил военен и президент на Уганда. Управлението му е било белязано от нарушаване на човешките права, политически репресии, етнически гонения и убийства. По време на режима му са били избити между 80 000 и 500 000 души. През 1972 г. Дада издал декрет, с който били изгонени 60 000 азиатци, които не са граждани на Уганда. По-късно било установено, че броят им е 80 000. 

6. Леополд II 

Кралят на Белгия Леополд е създател на "Независима държава Конго" - частен проект с цел да извлича каучук и слонова кост от Конго чрез насилствен труд. Това довело до смъртта на около 3 млн. души в Конго. Леополд притежавал земя, 76 пъти по-голяма от Белгия, която управлявал чрез личната си армия. В плантацията му за каучук работници били измъчвани, осакатявани и избивани, което накарало Брюксел да се намеси и да го принуди да се откаже от проекта си.

5. Пол Пот

Пол Пот е бил министър-председател на Камбоджа в периода 1976 - 1979 г. По време на управлението си провежда агресивна политика на преместване на хора от градовете в провинцията в опит да пречисти камбоджанския народ. Той започнал и масово избиване на малцинствата в Камбоджа. Смята се, че управлнието на правителството му е довело до смъртта на 2 млн. камбоджанци, което е около 1/3 от населението на страната. През 1979 г. Пол Пот вкарва Камбоджа в катастрофална война с Виетнам, която води до падането на правителството му.

4. Влад Цепеш

Влад Цепеш днес е най-известен като легендарният граф Дракула, но това не е доказано. Той е принц на Влашко от 1448 до 1476 г. Известен е с жестоките наказания, които налага. Сред методите му за мъчение са забиване на пирони в главата, рязане на крайници, ослепяване, удушване, рязане на носове и очи, органи, сваряване на живи хора. Смята се, че той е отговорен за смъртта на около 10 000 души през 1460 г.

3. Иван Грозни

Иван Грозни е княз на Московското княжество в периода 1533-1547 г., и първи цар на Русия от 1547 до 1584 г. През 1553 г. се разболява почти смъртоносно и кара болярите си да се закълнат пред най-големия му син. Повечето отказват, смятайки, че царят няма да оцелее. По-късно той оздравял и избил всички отказали да се закълнат. През 1560 г. първата му съпруга умира  и през следващите години той се жени 6 пъти. Смята се, че някои от съпругите му са били отровени, а последната е била погребана жива с плътно задушена уста и омотана във въжета. През 1581 г. Иван Грозни удря бременната си снаха, защото е облечена неприлична и тя изгубва бебето. Синът му влиза в спор с него, в резултат на което Иван Грозни го убива.

2. Адолф Хитлер

Адолф Хитлер става канцлер на Германия през 1933 г. В края на Втората световна война неговото управление е белязано с политически терор, расови гонения, мъчение, изтребление на милиони хора, включително масово избиване на 6 млн. евреи, познато като Холкост. Хитлер става причина за смъртта на близо 50 млн. души, в това число 9 млн. германци. Той се самоубива на 30 април през 1945 г. в своя бункер заедно със съпругата си Ева Браун в обкръжения от съветската армия Берлин. 

1. Йосиф Сталин

Сталин е генерален секретар на комунистическата партия в Съветския съюз от 1922 до смъртта си през 1953 г. Под негово командване настъпва гладът в Украйна. Според мнозина това е резултат от масовото изтребление, наложено от правителствената политика на Сталин. Броят на жертвите на неговия режим варира между 2.5 млн. и 10 млн. души. По негово нареждане е убиван всеки в съветския съюз, който е считан за държавен враг. Общо броят на жертвите от режима на Сталин е между 10 и 60 млн. души.

Коментари: 0