Искат коледни надбавки за пенсионерите

За това ще са необходими между 50 и 60 млн. лв., показват изчисленията на КНСБ

От КНСБ настояват пенсионерите да получат допълнително пари в края на годината, които да компенсират нарастващата инфлация. "Изчисленията им показват, че за това ще са необходими между 50 и 60 млн. лв.", уточниха от синдиката.

Предложението е възрастните с най-ниски доходи да получат компенсация от 50 лв., а тези които взимат по-големи пенсии да получат 20 лв. еднократно. „Това няма да компенсира инфлацията, но поне ще компенсира ценовия удар от увеличението на електроенергията", са на мнение от КНСБ.

Втората стъпка според синдикатите трябва да е увеличение на всички пенсии с 10% от началото на следващата година. Тогава трябва да се увеличат и бюджетните заплати, но определен процент повишаване трябва да има още през тази есен.

От КНСБ са категорични, че трябва да се вдигне и размерът на гарантирания минимален доход, на базата на който се изчисляват социалните помощи в България. Той не е повишаван от 2008 г., а тогава е изчислен на пренебрежимо ниските 65 лв.

„Това според нашите разчети показва, че този минимален доход трябва да стане поне 75 лв. и това ще доведе до 10-13% увеличение на отделните социални помощи", обясни пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Коментари: 0