Плащат данъка за наемите на 3 месеца

Намаляват задълженията на магзини, адвокати и нотариуси

Фирмите, лекарите, адвокатите и нотариусите ще внасят в бюджета данъка върху наемите за използваните от тях помещения на три месеца, а не както е в момента - всеки месец. Това гласят промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, подготвени от Министерството на финансите.

С предишните изменения в закона фирмите и самоосигуряващите се лица, които са взели под наем помещения от гражданин, бяха задължени да удържат данъка върху плащаните от тях наеми и да го внасят в държавната хазна вместо хазяите.

Това беше направено, тъй като много от магазините в центъра на градовете, адвокатите и нотариусите, плащат доста високи наеми за помещенията и офисите си, но собствениците на имотите "забравяха" да си платят данъците върху доходите.

Със сегашните предложения за промени данъците върху наемите ще се внасят от фирмите и самоосигуряващите се на три месеца, което значително ще ги облекчи. Същото правило за внасяне на налозите на три месеца ще важи и когато помещението е обща съсобственост на живеещите в блок и се дава под наем на работилница, магазин или заложна къща.

На три месеца ще се плащат и други окончателни данъци върху доходите на гражданите, които се събират и внасят в хазната от компаниите, които ги изплащат.

Например пенсионните фондове и застрахователните компании ще внасят на три месеца данъка върху доходите на техните клиенти, които изтеглят натрупаните си средства, преди да са придобили право на пенсия или преди да е изтекъл срокът на застраховката "Живот".

Коментари: 0