Избраха Гроздан Илиев за конституционен съдия

Депутатите от БСП и ДПС бойкотираха избора

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Гроздан Илиев е новият конституционен съдия. 117 народни представители подкрепиха кандидатурата му, 11 гласуваха „Против", а двама се въздържаха. Илиев е заместник-председател на ВКС и беше внесен като кандидатура за член на КС от парламентарната група на ГЕРБ.

Изборът беше направен след повторно гласуване и без никакви дискусии и разисквания. Против гласуваха депутатите от Синята коалиция (СК) и "Атака". БСП и ДПС бойкотираха избора.

Прегласуването се наложи по молба на съпредседателя на СК Иван Костов, който се обяви против липсата на гласове от ДПС и БСП. От парламентарната група на ДПС не беше регистриран нито един глас и при прегласуването, а от Коалиция за България - само един, който гласува „Въздържал се”.

Пред журналисти Илиев отрече да има връзки с БСП, макар да призна, че е бил член на дългогодишен член на БКП. Новият конституционен съдия беше категоричен, че не се е виждал и не е разговарял с бившия вече премиер Бойко Борисов.

"Ако под понятието компромати вкарвате съдържанието на измислени факти, това би могло да се случи. Вече има такива интерпретации - установяваните от мен оправдателни присъди бяха навързани изкуствено в една верига, търсеше се някаква логическа връзка, каквато няма, за да се внуши, че имам някакви контакти с подземния свят. Всеки от нас, който се появи в публичното пространство, трябва да бъде готов да понесе и удари под кръста", заяви още Илиев.

Той допълни, че има как да се въведе възможността за конституционна жалба от граждани. "Дебатът за конституционна жалба в научната общност продължава. В Европа има държави, които я познават. Всяка държава я урежда нормативно спрямо своята специфика. Но ние не бива да й придаваме това значение, което се поддържа в публичното пространство - едва ли не безпрепятствен достъп до Конституционния съд. Тази жалба трябва да получи живот в българската правна действителност, но дотоклова, доколкото с нея ще се преследва защита на основните права и свободи", допълни той.

Подкрепи Economic.bg