Токът може да поевтинее от 1 април

Според Юлиана Иванова намалението няма как да се случи от 1 март

80 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Цената на тока вероятно ще падне след 1 април, а не от 1 март. Това каза председателят в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова след обществено обсъждане на наредбата за регулиране цените на природния газ. Тя уточни, че Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) все още не са направили своите изчисления, как и откъде може да дойде понижението.

По закон двете дружества, заедно с всички централи трябва да направят своите изчисления до 28 февруари. След това се дават на енергийния регулатор и се започват обсъждания по цената.

"Първи март е следващата седмица, а все още нямаме постигнати резултати. И на мен ми се иска да е първи март, а не април, защото всички плащаме сметки", каза Иванова. Тя отказа да се ангажира с конкретни цифри и проценти за намаляването на цената на електроенергията.

Юлиана Иванова призова журналистите "да оставят на държавната комисия малко въздух да дишат и да не се налага всеки ден да се дават изявления".

Според нея НЕК не е подала своите изчисления, защото финансовото състояние на компанията не е никак добро и трябва много добре са се прецени от къде и как може да се свали цената. Вариантите са дружеството да намали участието в микса на скъпия ток от "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". Също така може да се увеличи квотата на тока от "Козлодуй" в регулирания пазар.
Другата седмица ще внесем нашето предложение, казаха от ЕСО. Те били в постоянна връзка с НЕК и вероятно и националната електрическа компания ще внесе своите предложения за нови цени другата седмица.

Подкрепи Economic.bg