Брюксел засилва натиска около Libor

Европейските власти решиха да разширят разследването си и да включат в него и деноминираните в швейцарски франкове суапове

192 ~ 1 мин. четене

Банките и брокерите, които бяха замесени в скандала с Libor, са изправени пред нов натиск от Брюксел, съобщава Financial Times. Европейските власти решиха да разширят разследването си и да включат в него и деноминираните в швейцарски франкове суапове.

Европейската комисия може да наложи максимални санкции от порядъка на 10% от годишния оборот на всяка финансова институция, за която се докаже, че е участвала в скандала.

В реч в петък в Париж, европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуня ще подчертае увереността си да гарантира прилагането на правилата в обласста на конкуренцията, подчертава изданието.

Речта на Алумня цели да бъде предупреждение към финансовите институции, които се възпротивяват срещу властите. Според запознати източници, Брюксел прави неофициална проверка за потенциалното въздействие от манипулациите. Много финансови институции обаче нямат желание да се отваря такава дискусия и считат обвиненията за извършени нарушения за неоснователни.

Най-малко 12 банки попаднаха под светлината на прожекторите заради манипулации на междубанковите индекси и срещу тях Европейският съюз (ЕС) води три отделни разследвания.

Подкрепи Economic.bg