Издигат Лъвов мост на две нива

Столична община води преговори за нов заем от 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ)

648 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Един от най-големите инфраструктурни проекти, който предстои да се реализира в столицата издигането на емблематичния за София Лъвов мост на две нива, съобщи заместник-кметът на транспорта Любомир Христов.

„На практика на Лъвов мост ще има кръстовище на три нива, ако броим и метрото под реката”, обясни Христов. По думите му символът на града ще бъде запазаен в сегашния му вид, но стабилно реставриран. Около моста на нивото на бул. „Мария Луиза” ще има кръгово движение, а бул. „Сливница” ще минава под моста, като за целта ще бъде понижен до нивото на река Владийска. По него ще бъде директното преминаване без светофари, което ще извежда движението към Сточна гара.

Столична община води преговори за нов заем от 50 млн. евро от  Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). С този заем се предвижда да бъдат ремонтирани големите булеварди в столицата в близките две години. Сред тях са Цариградско шосе, „Дондуков”, „Тодор Каблешков”, „Никола Мушанов", ул. „Раковска” от бул. „Дондуков” до ул. „Козлодуй”, както и самата ул. „Козлодуй”.

"До края на тази година ще текат процедурите за избор на изпълнители и разработване на проектите. В началото на следващия строителен сезон - пролетта на 2014 г., ще започнат строителните работи на първите обекти, допълни още Христов. До края на 2015 г. всички проекти трябва да бъдат приключени.

Подкрепи Economic.bg