Смените във властта не спират - и АДФИ с нов шеф

Гинка Драганинска, която беше сменена от Симеон Дянков, сега се връща на поста си в агенцията

4169 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

В деня на първото заседание на новото правителство на директорските столове в редица държавни агенции седнаха нови директори. Освен това и в 19 области бяха назначени нови областни управители. Нови ръководители се търсят и в Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), след като цялото ръководство на регулатора хвърли оставки по-рано днес.

Последната смяна е на изпълнителния директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Министърът на финансите Петър Чобанов е освободил по взаимно съгласие Теменужка Петкова от заеманата длъжност и назначи на позицията Гинка Драганинска, стана ясно от съобщение на МФ.

Гинка Драганинска беше на същия пост до края на юли 2010 г., когато заради изтекъл мандат тогавашният финансов министър Симеон Дянков я замени с Теменужка Петкова.

Драганинска има висше икономическо образование, специалност "Финанси и кредит", както и редица специализации в областта на организацията и технологията на финансовите ревизии, имуществената отговорност, развитие на човешките ресурси и други. Тя е дългогодишен ревизор в системата на държавния финансов контрол.

В периода 1980-1991 г. е работила в Териториална дирекция ДФК - София област на длъжност финансов ревизор в промишлеността, а от 1992 г. до 2000 г. е заемала длъжността началник на отдел в Главно управление на ДФК. През периода 2000-2001 г. е била главен експерт в Националната здравно-осигурителна каса, дирекция "Административно-стопанска дейност".

От декември 2001 г. е назначена за директор на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол и заема тази длъжност до преобразуването на агенцията в Агенция за държавна финансова инспекция през април 2006 г. От 25 април 2006 г. до 1 август 2010 г. е била  директор на Агенция за държавна финансова инспекция, а след това до настоящия момент е била заместник-директор на агенцията.

Преди смяната на шефа на АДФИ рокада беше направена и в ръководството на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Правителството гласува смяната на директора, като на мястото на Станимир Пеев застава досегашният главен секретар на агенцията - Емил Колев.

Подкрепи Economic.bg