Издръжката на живот достигна 2260 лв.

В края на декември миналата година 4-членно домакинство се е нуждаело от 5.3% повече средства

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Всяко 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) се е нуждаело от 2260 лв. на декември 2012 г. Всяко лице от семейство е имало нужда от 565.22 лв., за да покрива задължителните разходи за живот. Данните са от анализ на КНСБ за издръжката на живот.

Разходите за жилище, храни, облекло и почивка са се повишили с 28 лв. на човек или 112 лв. на домакинство за последната година. В процентно изражение, повишението на разходите за издръжка на живота е 5.3% спрямо края на 2011 г. и 0.5% от края на септември 2012 г.

Нарастването на издръжката на живот през миналата година се дължи на няколко фактора. Сред тях са въвеждане на акциз върху природния газ за стопански нужди от 1 януари и повишение на акцизните ставки върху дизелово гориво. Поскъпване на петрола в световен мащаб, което се отрази на цените на горивата на българския пазар и повишаване на транспортните услуги също натежа за поскъпването на живота, обясняват от синдиката. Увеличение на цените на електроенергията, топлоенергията, питейната вода и твърдите горива също доведе до нуждата от повече средства за издръжката на домакинствата.

Сериозен ръст отчетоха и цените на основните селскостопански продукти на международните пазари. В края на четвъртото тримесечие на 2012 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 0.8%, а на годишна база увеличението на цената е 5.6%, сочат данните на КНСБ.

Подкрепи Economic.bg