Израел и Хамас са постигнали споразумение за примирие

Гарант на примирието е правителството на Египет

Израел и Хамас постигнаха споразумение за примирие, обяви египетският външен министър Мохамед Камел Амр на пресконференция в Кайро заедно с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде Reuters.

Примирието би трябвало да влезе в сила тази вечер в 19 ч. по Гринуич (22 ч. българско време), а негов гарант е правителството на Египет.

Египетски източник разкрива, че споразумението предвижда "край на целенасочените убийства и нахлуванията". Reuters посочва, че това се отнася до обявената от Израел тактика за целенасочени удари срещу видни активисти на екстремистки групировки в Газа.

Двете страни са се споразумяли и за "облекчено движението на палестинци", което вероятно ше стане възможно чрез отмяна на някои от ограниченията на наложената от Израел пълна блокада на ивицата Газа.

Канцеларията на израелския премиер предаде, че в телефонен разговор с президента на САЩ Бенямин Нетаняху е изразил готовност "да бъде даден шанс на примирието". Той обаче предупредил, че Израел ще реагира със сила, ако то бъде нарушено от палестинските групировки в Газа.

Коментари: 0