Йената печели от закривания на позиции

Срив на златото с над 3%

88 ~ 3 мин. четене

Йената задържа през нощта печалбите си, които дойдоха от закривания на позиции най-вече при австралийския долар, който пострада след разочароващи данни за пазара на труда в Австралия. Търговията вчера беше волатилна като пазарите първо фаворизираха долара, тъй като дилърите реагираха на заглавията показали сериозен спад в първоначалните молби за помощи срещу безработица в САЩ през миналата седмица. След това обаче зелените пари падаха при уточнението от министерството на труда, че спада се дължи най-вече на компютърни проблеми в два щата.

В резултат на тези промени еврото падна първо до 1.3256, но след това възвърна позиции около 1.33. Йената обаче се представи най-добре благодарение на солиден растеж срещу австралийския долар, който потъна след изненадващо слаби данни за заетостта, които бързо провокираха дилърите да калкулират риск от ново намаление на лихвите. Австралийският долар падна с 1% срещу йената до дъно от 91.68 преди да се възстанови на около 92.20. За седмицата обаче кроса отчита растеж от 1.3%. Японската валута се отблъсна от многоседмични дъна срещу еврото и долара. Еврото се оттегли от 16-седмичен връх на 133.37 до 132.37 днес, докато долара падна от 7-седмичен връх на 100.62 до 99.64 днес.

Центърът на вниманието остава дали Федералния резерв ще започне да намалява монетарните стимули през следващата седмица и с колко. Следвайки не впечатляващите данни за заетостта от петък, пазарите са по-малко обезпокоени от риска за сериозни намаления на ФЕД. Повечето специалисти очакват ФЕД на редуцира програмата за покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара на месец със скромните 10 милиарда долара. Едно по-голямо намаление ще бъде прието за агресивно и без съмнение ще даде сила на долара, както и ще постави високодоходните валути под нов натиск. Обратно, всяко забавяне на намаленията на стимулите ще бъде негативно за долара.

Повечето високодоходни валути бяха силно поразени от отлива на средства, но през последните сесии върнаха част от големите загуби. Това беше резултат от теглене на печалби, частично по-добри данни от Китай и намалялата предпазливост на инвеститорите спрямо рисковете свързани със събитията през следващата седмица.

Акцентът на днешните новини са излизащите следобед данни за продажбите на дребно в САЩ.

Срив на златото с над 3%

Златото продължи да спада и днес след срива с над 3% вчера, и е на път да приключи най-слабата си седмица през последните 2 месеца заради опасенията, че САЩ ще намалят скоро стимулите, както и заради по-малко вероятни военен удар срещу Сирия. Покупките от бижутери от Хонг-Конг и Китай имаха краткотраен ефект върху жълтия метал, който закратко се отблъсна от 4-седмичното дъно, което достигна в четвъртък. Златото до момента отчита обезценка за годината от повече от 20%.

Федералният резерв може да оповести намаление на огромните си монетарни стимули на 18 септември след 5 години на поощрения, които породиха опасения за инфлация и доведоха до растеж на златото.

Днес цената е 1311 долара за тройунция при пропадане вчера до 1320.19 долара за тройунция, най-ниска стойност след 15 август. Засега на нивата от 1300 има добра подкрепа, която вероятно ще издържи, докато пазара изчаква заседанието на ФЕД през следващата седмица.

Златото скочи в края на август до три и половина месечен връх от над 1430 долара заради покупки търсещи сигурност при възможността САЩ и съюзниците им да ударят Сирия. Тази привлекателност на златото обаче изчезна заради дипломатическите усилия химическото оръжие на Сирия да бъде поставено под международен контрол, което може да доведе до липса на американски военен удар. Вчера САЩ и Русия започнаха дискусия относно плана на Москва предвиждащ Сирия да предаде химическите си оръжия, но държавния секретар Джон Кери подчерта, че американските военни сили все още са необходими ако дипломацията се провали.

Вчера търговията на COMEX беше моментално спряна в 9:54 часа сутринта българско време благодарение на логически стопиращ механизъм, чиято цел е да предотврати големи движения. Във въпросната минута при около 20-секундна пауза цената падна с 10 долара при необичайно голяма покупко-продажба на 4300 контракта.

Вчера HSBC повиши прогнозите си за цената на златото през 2013 година позовавайки се на физическото търсене, което се превръща в основна движеща сила. Новата прогноза е за цена от 1446 долара през 2013 спрямо старата от 1396 долара. Прогнозата на банката за 2014 остана без промяна на 1435 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg