Йената върна голяма част от направените печалби в петък

Доларът първоначално скочи с около 70 пипса до 99.83 йени, след което продължи за тест на 100

140 ~ 4 мин. четене

Йената поевтиня още при отварянето на пазара в понеделник, връщайки голяма част от направените печалби в петък, поради корекцията в данните за неселскостопанската заетост за месец август от 162 000 на 104 000 новоразкрити места. Днес инвеститорите заеха дълги позиции в индекса Nikkei, след като Токио спечели кандидатурата за домакин на летните олимпийски игри през 2020 г.

Доларът първоначално скочи с около 70 пипса до 99.83 йени, след което продължи за тест на 100, който обаче се оказа неуспешен и зелената валута се отдръпна до 99.60 йени, докато еврото се изкачи до 131.20 йени от около 130.60 йени късно в петък по време на нюйоркската сесия.

Победата на Токио може да означава значителен бум за икономиката, докато тя се готви за игрите. Търговците очакват бичи старт за Nikkei и продават йени, тъй като акциите и валутата се търгуват в обратна връзка през последните месеци.

Спадът на йената помогна на долара да възвърне голяма част от загубите си от петък, след като разочароващите данни за заетостта повдигнаха въпроси за това дали ФЕД действително ще започне да намалява присъствието на голямата си програма за стимулиране още следващата седмица.

Но коментарите на две длъжностни лица от ФЕД подсказаха, че планът за намаляване на стимулите все още може да е на масата. Естер Джордж, традиционно войнствено настроеният лидер на канзаския клон на ФЕД, каза, че подкрепя редукцията в програмата за изкупуване на облигации. Президентът на чикагския клон на ФЕД Чарлз Евънс пък заяви, че може да бъде склонен в полза на намаляването.

Това би трябвало да даде на инвеститорите увереността да купуват долара при всякакви спадове, заявиха търговци. Еврото бе една идея по- меко по време на ранната азиатска сесия и се търгуваше за 1.3173 долара, връщайки малко от петъчните печалби от 0.5%. Доларовият индекс нарасна с 0.1%, успокоявайки се след петъчния спад от 0.6%.

Полза имаше също така и за австралийския долар, който достигна 3-седмичен връх на 0.9222 цента, който се възползва допълнително от данните за търговията на Китай, които добавиха към доказателствата, че втората най- голяма икономика в света може да избегне рязко забавяне.

Допълнителни печалби за австралийския долар може да се очакват след публикуването на данните за индустриалното производство и продажбите на дребно във вторник сутринта. Китай е най- големия експортен пазар на Австралия.

Инвеститорите почти не реагираха на резултатите от националните избори, които както се очаква, показаха, че на власт ще бъде консервативната Либерално- националната коалиционна партия.

Все пак някои анализатори очакват бизнес доверието да скочи, след като вече изборите са извън картината, а коалиционната партия е смятана за ориентирана към бизнеса от мнозина.

Златото нагоре след разочароващите данни от САЩ

Златото поскъпна с 1.5% в петък, след като по- лошите от очакваното данни за заетостта извън селското стопанство в САЩ увеличиха объркването около това кога ФЕД ще започне да намалява масивната си програма за изкупуване на облигации.

Въпреки петъчния възход обаче, златото приключи седмицата на загуба от 0.5%, което е втора поредна седмична загуба, след като привлекателността му като безопасен актив намаля поради липса на прогрес около военните удари срещу Сирия.

Кюлчетата скочиха с около 30 долара, или 2%, след като данни показаха, че работодателите са наели по-малко от очакваното работници през август, а нивото на безработица достигна 4.5-годишно дъно.

Разочароващият доклад усложнява решението на ФЕД относно това дали да започне да намалява паричните стимули по-късно този месец, тъй като централната банка трябва да изложи каква ще бъде паричната й политика след заседанието си на 18 септември.

Американският президент Барак Обама устоя на натиска в петък да изостави плановете за въздушни атаки над Сирия и спечели подкрепа от 10 колеги лидери за "силен" отговор на атаката с химически оръжия.

Спот цените се повишиха с 1.5% до 1387.86 долара за тройунция.Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 13.50 долара до 1386.50 долара за тройунция, при обем на търговията около 10% под 30- дневната пълзяща средна.

По-лошите от очакваното данни за заетостта в САЩ предполагат, че намаляването на покупките на облигации на стойност 85 млрд. долара всеки месец, известни като "количествени облекчения", може да бъдат отложени повече от очакваното.

ФЕД трябва да започне да намалява размера на месечно изкупуваните облигации след заседанието си по-късно през месеца, за да постави началото на "постепенна и предвидима" нормализация, заяви президентът на клона на ФЕД в Канзас Естер Джордж.

Паричните стимули бяха основен двигател на възхода на златото през последните години, тъй като статута на златото на хедж срещу инфлацията и икономическата несигурност се облагодетелства от увеличеното печатане на пари от централните банки при ниска лихвена среда. Златото скочи до рекордно високи цени на 6 септември 2011г., когато достигна 1920.30 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0