"Лесно се критикува, трудно се управлява"

Симеон Сакскобургготски, бивш български цар (1943-1946 г.) и министър-председател на България от 2001 до 2005 г.

Цитат на деня:

196 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Много лесно се критикува, трудно се управлява". Това каза в интервю за bTV бившият български цар (1943-1946 г.) и министър-председател на България от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски. По думите му трябва да се гледат резултатите от управлението, а не детайлите. Сегашното интервю на Сакскобургготски идва след официалната му позиция от 24 август за връзка с протестите в страната. Тогава той отправи критика към протестиращите и осъди присъствието на деца по време на #ДАНСwithme.

"Аз не съм човек, който си позволява да осъжда", поясни бившият управник и застана зад думите си по отношение на децата, които участват в антиправителствените демонстрации. "Необичайно е деца да присъстват на манифестации. В немалко страни има закони против това", обясни експремиерът.

Сакскобургготски изрази недоумение защо дневният ред на медиите продължава да се диктува от протестите с искане за оставка. "Не съм експерт, но е особено, че медиите продължават да започват с отразяването на протеста. Според мен той надали вече е събитие", каза той.

По думите му е много жалко, че на изборите на 12 май са гласували толкова малко хора, защото това не отразява достатъчно ясно резултатите. Бившият премиер отказа да даде оценка на работата на правителството на Пламен Орешарски. Той обясни, че има много по-широк опит от повечето хора, включително извън политиката, и не може да си позволи да оцени първите 100 дни власт на кабинета.

"Не е редно да се оценява, понеже нямам необходимата длъжност сега, за да го направя", категоричен бе Сакскобургготски. Царят обясни, че според него продължителните протести се отразяват негативно на имиджа на България "отвън и вътре".

"Не съм критикувал протестите, констатирах неща", допълни той. "В демократичните общества гражданите могат свободно да изразяват своите желания включително и протестирайки. Питам се, обаче, колко значими и реални са тези прояви на фона на хората, които са гласували на изборите, още повече на фона на цялото население на страната, и в колко от градовете на България се провеждат те", посочи той в позицията си на 24 август.

На въпрос защо е изразил подкрепа за февруарските протести и е настоял за оставката на управляващите от ГЕРБ, а сега позицията му е различна, Сакскобургготски бе категоричен, че няма разлика в думите му за двата протеста.

Бившият министър-председател обрисува мрачна картина при евентуални предсрочни избори. "Ако имаме оставка, следват нови избори. Новото правителство може да не се харесва от друга част от населението. Е, това дали е демократично", риторично попита Симеон Сакскобургготски.

Подкрепи Economic.bg