KPMG уволни партньор заради търговия с вътрешна информация

Неназованият партньор е захранвал с непублична информация за клиентите трето лице , което пък от своя страна е използвало тези данни за търговията с акции

472 ~ 1 мин. четене

KPMG обвини партньор от компанията, отговарящ за одиторската практика в Лос Анджелис, в издаване на поверителни данни за клиенти и за предполагаема търговия с вътрешна информация, съобщава Financial Times. Компанията ще уволни неназования партньор.

В изявление, публикувано в понеделник, KPMG обявява, че 22 000 американски партньори и служители на компанията "недвусмислено осъждат индивидуалните действия на партньора".

Извлението допълва, че "лицето е нарушилo строгите политики и защита на фирмата, предало е доверието на клиентите, както и на колегите, и е действало умишлено с незачитане към дългогодишната култура на KPMG".

От компанията заявяват, че предприемат тези действия, след като са били информирани миналата седмица, че партньорът е захранвал трето лице с непублична информация за клиентите, което пък от своя страна е използвало тези данни за търговията с акции".

Сериозният спор може да увреди репутацията KPMG. Доброто име е от жизнено важно значение в областта на одита, където на дискретността и безпристрастността се гледа като на ключови професионални качества.

След разпадането на Arthur Andersen, одитор на "Енрон", някои регулатори изразиха съмнения, че една от останалите четири големи одиторски компании - PwC, Deloitte, Ernst & Young и KPMG, могат да бъдат въвлечени в подобен скандал.

От KPMG не казат категорично дали са обект на разследване в следствие на скандала.

Подкрепи Economic.bg