КЗК откри нелоялна конкуренция при продажба на захар

Санкцията на „Н. Алексиев – 65” ЕООД е в размер на 55 641 лв

240 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение в рамките на Закона за защита на конкуренцията от страна на фирма „Н. Алексиев – 65” ЕООД. Санкцията на дружеството е в размер на 55 641 лв, предадоха от контролния орган.

Проучването на Комисията е установило, че дружеството опакова/преопакова и търгува със захар. Част от дейността на предприятието е свързана с продажби на дребно на бяла рафинирана захар в разфасовки от един килограм.

Подателят на искането „Захарни заводи“ АД произвежда захар до 2006 г., когато учредява дъщерно дружество „Захар“ ЕАД, което поема тази дейност. Дружеството търгува с бяла рафинирана захар в разфасовки от 1 кг, 5 кг, 25 кг и 50 кг с производител „Захар“ ЕАД.

От началото на януари 2010 г. до септември 2012 г. „Н. Алексиев – 65” ЕООД посочва на пакетираната от него захар от 1 кг като производител „Захарни заводи“ - Г. Оряховица“. Информацията е некоректна относно производителя и създава заблуда относно действителния произход на захарта.

Според КЗК, „Н. Алексиев – 65” ЕООД осъществява търговска дейност по опаковане и търговия със захар в противоречие с добросъвестната търговска практика, като се възползва от популярността на своя конкурент и неговия продукт, с цел реализиране на пазара на своя собствен. „Заблудата по отношение на производителя е в състояние пряко да повлияе върху продажбите, като естествена последица от това се стига до изкривяване в търсенето, деформиране на конкурентната среда, влошаване имиджа на предложителите и възможни загуби за конкурентите”, отбелязват от КЗК.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание продължителността и тежестта на нарушението, както и икономическото състояние на ответното дружество.

Коментари: 0