Кадиев предлага отпадане на данъка за колите

Налогът да се начислява в цената на бензина, предлагат от "Коалиция за България"

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Данъкът за моторните превозни средства (МПС) да отпадне изцяло като местен данък и да бъде калкулиран в цената на бензина. Това е контрапредложението на депутата от "Коалиция за България" Георги Кадиев и група народни представители.

С тази стъпка се цели да се отговори на предложението на Министерство на финансите да отпадне привилегията за автомобили с EURO2 двигатели, произведени до 2000 г., които към момента плащаха с 50% по-ниски налози, поясни в ефира на Нова телевизия Георги Кадиев. Дори да са с катализатори, те вече са с изтекъл срок на годност и тези автомобили замърсяват повече.

"Предлагаме да се направи това, което се прави в Холандия - данъкът за МПС да отпадне изцяло като местен данък, а да бъде калкулиран в цената на бензина. Така е и по-справедливо - колкото повече караш, толкова повече цапаш и толкова повече плащаш", поясни Кадиев. Според него подобен налог ще се събира и изчислява много лесно, защото ще постъпва в хазната директно от данъчните складове или бензиностанциите.

Подкрепи Economic.bg