Как светът видя атаката срещу Ахмед Доган

Най-голямо внимание към инцидента обърнаха турските медии

400 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Новината за опрения в челото на политически лидер от България пистолет попадна във водещите новини на редица световни медии. Очаквано най-силен отзвук тя получи в южната ни съседка Турция.  Кадрите, на които 25-годишният Октай Енимехмедов държи  оръжие срещу лидера на ДПС Ахмед Доган и то пред очите на над 1000 души на партиен форум, обикалят цял ден новинарските канали в страната.

Журналистите в Русия и Великобритания пък обърнаха внимание на бързия рефлекс, който 58-годишния политик демонстрира при атаката, както и на последвалия побой над нападателя, нанесен му от членове и делегати на партията.  

Ето и някои от заглавията:

Daily Mail: Спиращ дъха момент: убиец насочва пистолет към главата на лидер от българската опозиция и натиска спусъка ...но жертвата оцелява след засечка на оръжието

Новината от бурния политически живот е поставена на челната страницата на английския Daily Mail. Изданието разказва как „български политик оцеля при необичаен опит за убийство, когато човек атакува сцената и насочи пистолет към главата му, докато произнасяше реч . За щастие на лидера на партията на турското малцинство в страната, оръжието засече, което му даде време да реагира, блъсна нападателя си и охранителите успяха да реагират и да го съборят на земята, пише изданието.

РИА Новости: Членове на българската партия ДПС пребиха нападател

Опит за покушение срещу Ахмед Доган- председател на българската партия ДПС беше предприет днес, предаде РИА Новости.  По време на речта на Доган, на сцената неочаквано е излязъл млад мъж (Октай Енимехмедов), приближил се е на метър от партийния лидер и се е прицелил в него. Нападателят е дръпнал спусъка, но оръжието е дало засечка. Преди да успее да стреля за втори път, Енимехмедов е бил съборен на земята. От агенцията подчертават, че с това инцидентът не приключва. На публикувано в Youtube видео ясно се вижда как разгневени членове на партията се събират на сцената и започват да ритат лежащия на земята млад мъж.

Охраната, която е опитала да попречи на тълпата, не е успяла навреме да спре побоя над Енимехмедов, който вече не се е отбранявал. Членове на ДПС, много от които във вече в една почтена напреднала възраст, на са нанесли на лежащия нападател голям побой, който е включвал и ритници по главата Няколко минути по-късно, охраната най-накрая е успяла да изведе окървавения нападател, предава агенцията.

Washington Post: Българската полиция задържа мъж, след като насочи газов пистолет в партиен лидер

Един от най-влиятелните американски вестници Washington Post също публикува новината на сайта си. В материала изданието се придържа само към посочването на фактологията от събитието.

Associated Press: Газов пистолет срещу партиен лидер

Информационната агенция Associated Press коментира, че днешното нападение е най-сериозната атака срещу политик в България от убийството на премиера Андрей Луканов през 1996 година.

Reuters: Мъж насочи пистолет срещу лидера на българската турска партия

От агенция Reuters разказват за случило се на партийната конференция в НДК днес, като подчертават, че "мишената" е един от най-влиятелните политици в балканската държава.

Подкрепи Economic.bg