Калин Христов: Няма риск за бюджета

Никога не е казвано, че ще бъдат подпомогнати всички, каза служебният финансов министър

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Приетият от разпуснатото 41-о Народно събрание държавен бюджет за 2013 г. ще бъде изпълнен въпреки заделените от служебното правителство 41 млн. лв., с които да се подпомогнат най-уязвимите групи в обществото. Това увери в ефира на Нова телевизия Калин Христов, министър на финансите в служебното правителство.

"Не смятаме по различен начин с бившия министър. Въпрос на приоритизиране на разходите е. Ние съкратихме харчовете на министерствата. Това е определена политика. Направихме анализ за невъзможността за усвояване на определени средства за инфраструктура", поясни Калин Христов. Той за пореден път припомни, че за 19 млн. лв. е било доказано, че няма как се усвоят за инфраструктура и затова тези пари са насочени за социални мерки.

"Няма противоречие с министър Симеон Дянков. Въпрос на приоритети е. Тези 41 млн. лв., които се разпределят за най-уязвимите по никакъв начин не застрашават изпълнението на бюджета", добави служебният финансов министър.

"Никога не е казвано, че ще бъдат подпомогнати всички. Трябва да се гледа общата политика и посланието. А нашето е, че в рамките на бюджета ще се подпомогнат най-уязвимите по критерия доходи", коментира още Калин Христов. Той е категоричен, че голяма част от средствата отиват за заетост. "Общото влияние ще е върху 100 хил. души. Има и за преодоляване на младежката безработица и за хората над 50 години", продължи Христов.

Служебният финансов министър добави, че скоро ще бъде въведен "златен стандарт" за връщане на ДДС на фирмите, които са добри платци на данъци. Калин Христов няма информация за хора, които искат падане на валутния борд.

Подкрепи Economic.bg