Камикадзето бил с жена във Варна

Разследващите допускат, че тайнствената дама е взривила с дистанционно бомбата

7724 ~ 1 мин. четене

Камикадзето, който взриви автобуса с израелски туристи в Сарафово, е бил с жена във Варна. Момичето било в града от края на миналия месец, предаде Стандарт Нюз. Двамата изчезнали седмица преди атентата на бургаското летище.

Часове след избухване на бомбата следователи тръгнали по следите им. Хотелската им стая била претърсена още в четвъртък.

Засега не е ясно каква е ролята на тайнствената дама. Възможно е тя да е взривила с дистанционно атентатора на летище „Сарафово”, допускат разследващите.

Обвинената от Израел за извършител на терористичния акт групировка „Хизбулла” използва жени камикадзета още през 80-те години на миналия век. 

Според световни медии съучастниците на терориста - камикадзе, са избягали в Турция.

Електронното издание ”ОупънДемокраси” пък коментира, че стратегическият избор на България я е направил уязвима за терористични нападения.

Моделът на събитията е депресиращо познат, коментира пред изданието анализаторът Джон О’Бренан.

Според руското издание МигНюз атентаторът не е имал един, а двама съучастници. Разпределението на ролите в групата е било следното - един от тях е трябвало да извърши атентата, присъединявайки се към израелските туристи, вторият е бил нещо като дубльор, той е трябвало да се включи, ако в последния момент нещо се обърка с терорист №1. А задачата на третия е била да застреля първия и втория, в случай че те бъдат арестувани от полицията или в последния момент се усъмнят в правилността на решението си и размислят. При това е трябвало така да го направи, че взривното устройство в раницата да се задейства.

Подкрепи Economic.bg