Караме с включени фарове целогодишно

Днес окончателно бяха приети част от промените в Закона за движението по пътищата

7804 ~ 2 мин. четене

Движението на автомобилите с пуснати фарове през деня вече ще е задължително и през лятото. Това решиха депутатите, като приеха окончателно част от промените в Закона за движението по пътищата. В момента дневни светлини или къси задължително се ползват през деня само от 1 ноември до 1 март, но вече ще бъде задължително целогодишно.

От опозицията се обявиха против идеята с аргумента, че карането на фарове хаби гориво и замърсява въздуха. Управляващите обаче я защитиха като посочиха, че така ще се завиши безопасността на пътя.

По време на обсъждането Иван Иванов от „Синята коалиция" заяви: "Коя може да бъде логиката за въвеждането на подобно изискване. В това отношение министър Цветанов лека повдига завесата, като казва следното: Обръщаме внимание на народните представители, че тази мярка би повлияла на консумацията на горива, което е пряко свързано с опазването на околната среда. Аз бих казал не само с опазването на околната среда, но преди всичко и с опазването на джоба на българина, както на домакинствата, така и на бизнеса".

"По вашата логика да задължим автомобилите да карат и без включени климатици, защото те също вдигат с 1 на 100 разхода на автомобилите. Мисля, че изобщо е неправилно разсъждението", отговориЦветомир Михов от ГЕРБ.

"При нас няма сумрак, при нас има едно изгарящо сахарско слънце, което с всяка изминала година става все по-жарко. И аз не мога да разбера защо ви трябват толкова много слънца по магистралите, по пътищата да светят непрекъснато", каза от парламентарната трибуна независимият депутатДимитър Чукарски.

"Има един лаф. Имало една много успешна война. Имало един загинал, ама кел файда, че съм аз. Това, че когато ние се стремим да пазим човешки живот, всичко останало е излишно и безсмислено", сподели Анастас Анастасов от ГЕРБ.

Подкрепи Economic.bg