Каролев: Дянков е изкупителна жертва

Според икономиста финансовият министър все пак има за какво да бъде критикуван

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Симеон Дянков е изкупителна жертва, макар че има неща, за които може да бъде критикуван, като например неуспешната пенсионна реформа. Така икономистът Владимир Каролев коментира пред Дарик оставката на финансовият министър Симеон Дянков.

"Сега стигнахме до абсурда от БСП да обещават 80% увеличение на пенсиите, което е около 6 млрд. лв. годишно и около 9% автоматичен дефицит в националния бюджет. Обещават и намаление на пенсионната възраст при положение, че в документ на ЕС страната ни е показана като една от страните с най-ниска пенсионна възраст, а пък ефективната пенсионна възраст е около 57 години поради многото изключения за ранно пенсиониране", добави Каролев.

"На фона на протестите срещу високите сметки изходите за хората, които не могат да ги платят, са два: единият е да се образоват и да изкарват повече пари, а вторият е да се пести", смята икономистът.

"Проблемът е, че през последните три години и половина са загубени 400 000 работни места, а не в цените на тока. Загубата на работни места се дължи на кризата и намаляването на чуждите и местните инвестиции, а другата причина е, че правителството на ГЕРБ не е подобрило бизнес средата и не е създало възможност за нови работни места".

Каролев добави, че въпреки предизборното обещание на ГЕРБ, че няма да увеличават данъците, те са се съгласили на "натиска на синдикати и популисти" и са увеличили осигуровките, въвели са нов данък върху лихвите по депозити, не са намалили почти никакви регулации за бизнеса, а и много бизнеси се оплакват от политически натиск и корупция от страна на герберски структури.

Подкрепи Economic.bg