Катар инвестира 80 млн. лв. в българското животновъдство

Ще бъдат създадени няколко депа, в които ще се отглеждат агнета за износ за арабската държава

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Катарският фонд "Хасан фуудс" се е съгласил да инвестира 80 млн. лв. в звената на Селскостопанската академия, за да се създадат научно-производствени овцекомплекси. Арабската държава ще осигурява финансирането през следващите няколко години, а Академията ще създаде няколко депа, в които ще се отглеждат агнета за износ за Катар.

Депата ще бъдат позиционирани в Института по животновъдни науки - Костинброд, в Земеделския институт в Стара Загора, в Института по планинско животновъдство - Троян и в Опитната станция по земеделие в Търговище.

Договореният миналата година проект между България и Катар беше замразен поради липса на средства в Селскостопанска академия. Преди четири месеца ръководството на научната институция се е свързало с катарския фонд. Българските учени са разработили бизнес-план, който Фондът е одобрил.

Делегация, водена от председателя на Селскостопанска академия проф. Петър Славейков, заминава на 25 май т. г. на работно посещение в Катар. В емиратството двете страни ще обсъдят  последни подробности по подписване на меморандум за сътрудничество в областта на животновъдството.


Коментари: 0