Кипър може да поиска финансова помощ

Политици и експерти обмислят план за реакция при евентуално излизане на Гърция от еврозоната

6684 ~ 1 мин. четене

Президентът на Кипър не изключва възможността страната да поиска европейска финансова помощ. Политици и експерти в Кипър обмислят план за реакция при евентуално излизане на Гърция от еврозоната.

Проблемите на икономиката бяха в центъра на голямата пресконференция, на която в петък вечерта президентът Димитрис Христофиас направи отчет за вътрешната политика на правителството през последната година.

По най-коментирания въпрос – за необходимостта Кипър да поиска помощ от Европейския фонд за финансова стабилност, Христофияс заяви, че това не е сигурно, но той не изключва тази възможност. Основното е нуждата от спасяване на кипърските банки, които понесоха огромни загуби заради орязването на гръцкия държавен дълг.

Според президента три главни причини са довели до сериозно влошаване на икономическата ситуация на острова. Две от тях са външни - влошаването на европейската икономика и задълбочаването на кризата в Гърция. Третата е смъртоносната експлозия на муниции на острова през юли миналата година, която разруши главната електроцентрала на страната и струва на икономиката около 1% от Брутния вътрешен продукт.

Христофиас посочи, че технократи и политици са ангажирани с обмислянето на евентуален план за действие от страна на Кипър в случай, че Гърция излезе от еврозоната и върне драхмата. Той нарече подобна ситуация "хаотична", която ще окаже въздействие върху целия Европейски съюз, чието председателство Кипър поема от 1 юли. Това е нещо, което се надявам никога да не се случи, каза президентът, цитиран от БНР.

Сред оптимистичните сценарии за развитие на кипърската икономика Христофиас посочи дългосрочните планове за добив на газ, за които са необходими 4-5 години.Подкрепи Economic.bg