Кипър отхвърли данъка върху депозитите

Това решение не е нищо друго освен посегателство върху банковите средства, oтбеляза председателят на кипърския парламент Янакис Омиру

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Парламентът на Кипър отхвърли спасителния план на Европейския съюз (ЕС), предаде Reuters. 36 депутати гласуваха против въвеждането на данък върху депозитите, а 19 се въздържаха. Нито един от народните представители на островната страна не подкрепи предложението на Брюксел.

„Трябва да поискаме предоговаряне на споразумението. Това е шантаж“, коментира Янакис Омиру, председател на кипърското Народно събрание. „Това решение не е нищо друго освен посегателство върху банковите средства“, отбеляза още той.

Предложението за данък върху банковите депозити бе част от плана за спасяване на Кипър, предложен на 16 март от лидерите на ЕС. По-рано през деня председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум поясни, че „случаят с Кипър е специален“ и подобни мерки няма да засегнат други страни от съюза. „Банковите сектори на другите страни не са изпаднали в такъв дисбаланс, не са се сринали. Властите в тези страни не са в позиция да не могат да спасят собствения си банков сектор", посочи Дийселблум пред холандския парламент. „Кипър е в ситуация, която не може да бъде сравнена с каквато и да било друга в Европа. Те са на ръба на фалита“, отбеляза още министърът.

Същевременно кипърският финансов министър Михалис Сарис отрече появилите се по-рано през деня информации, че е подал оставка, докато депутатите в страната обсъждат спорния данък върху банковите депозити.

В момента Сарис е на работно посещение в Москва, където обсъжда с руския си колега Антон Силуанов позицията на кипърското правителството след решението на Еврогрупата да предложи данък на банковите депозити в страната. Руските депозити са най-значителните чуждестранни влогове на Острова на Афродита.

Подкрепи Economic.bg