Кипърците искат излизане от Еврозоната

67% от населението желае укрепване на отношенията с Русия

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

По-голямата част от жителите на Кипър са готови страната да напусне Еврозоната, предава гръцкият портал Кathimerini. Мярката е в отговор на несъгласието на жителите на островната страна с предложения от Европейския съюз безпрецедентен данък върху банковите депозити.

Според проучване на Prime Consulting, 67% от населението желае Кипър да напусне Еврозоната и да укрепи отношенията си с Русия. 91% от анкетираните пък подкрепят решението на управляващите в Никозия да отхвърлят данъка върху депозитите, предложен от Брюксел.

По-рано през деня, парламентът на Кипър отхвърли окончателно непопулярния данък, след като вложителите изразиха възмущението си от плана за облагане на всички влогове. Кипърските банки ще останат затворени до вторник. Финансовите институции в островната държава са затворени през цялата седмица с цел да се предотвратят масови тегления на депозити.

Дискусията в парламентарната институция в Никозия продължава и в момента. Законодателният орган ще се опита да предложи план за спасяване на държавата от фалит. 

Подкрепи Economic.bg