Кипърските банки свалят лихвените си проценти

Президентът на централната банка на Кипър, Паникос Деметриадис, се е срещнал с ръководителите на кредиторите в страната, за да обсъди предложението с цел облекчаване на натиска върху изпадналата в рецесия икономика

136 ~ 1 мин. четене

Кипърската централна банка обяви в сряда, че финансовите институции са се съгласили да намалят сравнително високите си лихвени проценти, за да облекчат икономическия натиск върху кредитополучателите в страната.

Президентът на централната банка на страната Паникос Деметриадис се е срещнал с ръководителите на кипърските банки, за да обсъди постепенното намаляване на лихвите с цел облекчаване на натиска върху изпадналата в рецесия икономика.

Участниците в разговора са се споразумели да приложат предложението за постепенното понижаване на лихвите по депозитите от 1 май. „Трябва да бъде отбелязано, че прилагането на това споразумение ще доведе до спад и в лихвите по заемите”, заяви в свое изявление Кипърската централна банка.

По силата на споразумението, за което се очаква да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, финансовите институции, които предлагат по-високи лихвени проценти трябва да поддържат допълнителни капиталови резерви. Това ще се изисква от банките, които предлагат лихви над 3.1%, като в момента средната стойност на ставките е около 4.5%.

Минлата седмица международната рейтингова агенция Moody's потвърди негативната перспектива пред пред банковия сектор на Гърция. Според анализаторите качеството на активите на банките ще продължи да се влошава, ще продължат да се свиват и печалбите.

В доклада се казва още, че големият спад на икономиката и продължителната криза допълнително ще доведат до увеличение на необслужваните заеми, с което ще се окаже допълнителен натиск върху банковата система.

Подкрепи Economic.bg