Китай ще проведе първата си двупосочна мисия до Луната

Предстоящият да бъде изстрелян в Космоса апарат вече е транспортиран до център за изстрелване на сателити в югозападната китайска провинция Съчуан

Китай ще проведе първата си двупосочна мисия до Луната
144 ~ 1 мин. четене

До края на годината Китай се готви да проведе първата си двупосочна мисия до Луната и обратно, обяви правителството в Пекин. Това ще е поредната значителна стъпка в развитието на една амбициозна космическа програма, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Мисията ще бъде извършена до края на тази година, уточняват от Националната администрация по наука, технологии и промишленост за национална отбрана /SASTIND/. За пътуването космическият апарат трябва да притежава обшивка, която да издържи на високите температури, получаващи се при обратното навлизане на сателита в земната атмосфера. По време на полета ще бъде изследвана технология, която ще бъде използвана при мисия, целяща събиране на проби от повърхността на луната, съобщава агенция Синхуа.

Предстоящият да бъде изстрелян в Космоса апарат вече е транспортиран до център за изстрелване на сателити в югозападната китайска провинция Съчуан, съобщават от SASTIND. Провежданият от военните космически проект планира създаването на постоянно намираща се в орбита космическа станция до 2020 г. и евентуално изпращането на космонавт до Луната. През 2012 г. един от водещите китайски учени каза пред журналисти, че Пекин е планирал да изпрати мисия до Марс до 2030 г., която да събере образци за изследване от повърхността на червената планета.

Коментари: 0