Китай строи градче в Беларус за 5 млрд. долара

Новият индустриален парк ще даде безмитен достъп на китайците до пазарите на Русия и Казахстан

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Китай изгражда градче в близост до беларуската столица Минск, за да създаде производствена база между Европейския съюз и Русия, предаде Bloomberg. Проектът  е определен на стойност от 5 млрд. долара от президентът на Беларус Александър Лукашенко. Предвижда се комплексът да разполага с жилища, които да побират 155 хил. души.

Новият индустриален парк ще даде безмитен достъп на китайците до пазарите на Русия и Казахстан, които формират общ митнически съюз. От друга страна компаниите от Китай ще могат да използват работна сила, която е 99.6% грамотна при средна заплата от 560 долара на месец, или наполовина по-малко, отколкото в Полша.

Проектът ще бъде изграден край международна магистрала М1 , която свързва Москва и Берлин. Скоростна железница, свързваща „модерния град на континента Евразия” с летището в Минск, също се предвижда да бъде изградена. През 2018 г. ще бъде изградена атомна електроцентрала на стойност 10 млрд. долара, финансирана от Русия, която ще захранва индустриалния парк.

До него ще бъдат допуснати не само китайски инвеститори, а всеки инвеститор, който вложи над 5 млн. долара и работи в сфера като биомедицина или електроника. Очаква се първият етап от проекта да бъде завършен до 2018г., а вторият –около 10 години по-късно.

Подкрепи Economic.bg